Article

Versterk je business met hyperpersonalisatie op maat

March 9, 2023

Personalisatie is voor iedere retailer en elk e-commercebedrijf anders. Immers, doelstellingen verschillen, net als producten en klantreizen. Dus vraagt dat om hyperpersonalisatie op maat, met daar de eigen businesskennis en dynamiek aan toegevoegd. Alleen zo ontstaat een duidelijke koppeling met de praktijk. Waardoor personalisatie maximaal rendeert, als een wezenlijk onderdeel van jullie bedrijfsstrategie.

Personalisatie neemt een hoge vlucht. Ook in de retail en e-commerce, waar bedrijven weten hoe waardevol het is om de consument altijd en overal te voorzien van de juiste boodschap. Volgens zakenblad Forbes investeert inmiddels 89% van de digitale organisaties in personalisatie. En de daarvoor benodigde technologie? Die vormt geen drempel meer, zoals blijkt uit het Consuminded-trendrapport met daarin de personalisatietrends voor 2023. Maar toch, bereik je met die technologie wel écht wat je wilt?

Maak personalisatie tot een strategisch onderdeel

Veel e-commerceplatformen hebben modules voor personalisatie. Die zijn out-of-the-box inzetbaar, als een standaard toepassing. Je kunt er dus snel mee aan de slag, al doe je dat wel op basis van algemene algoritmes. En juist daar ontbreekt een onmisbare schakel. Want jouw specifieke businesskenmerken? Die kent de module niet. In plaats daarvan moet je het doen met een generiek algoritme, dat niet weet of je nu bijvoorbeeld kleding, vinylplaten of boeken verkoopt. Daardoor heeft het ook geen idee van de specifieke klantreis die bij elk product hoort. En dat nog los van jullie doelstellingen, zoals bijvoorbeeld het verhogen van de customer lifetime value. Al die businesskenmerken: een generiek algoritme sluit er niet op aan, waardoor het je niet helpt je te onderscheiden ten opzichte van de concurrent. En juist dat laatste is wat je uiteraard wilt.

Koppel personalisatie aan jullie doelstellingen

Laten we allereerst inzoomen op de doelstellingen. Oftewel, de essentiële vragen die je jezelf stelt voor het behalen van jullie bedrijfsstrategie. Wat wil je precies bereiken? Wat is de voornaamste uitdaging voor specifiek jullie organisatie? Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld moeite een nieuwe klant vast te houden. In dat geval ligt het stimuleren van een tweede en derde transactie binnen hetzelfde kwartaal voor de hand, zodat de klant ook daarna terugkomt. Heeft jullie bedrijf juist veel repeterende klanten? Dan ligt de focus al snel op het vergroten van cross- en upselling, voor meer basket value. Zou je de vertaalslag met jullie doelstellingen niet maken, dan blijft personalisatie op zichzelf staan. Waardoor personalisatie een trucje wordt en nooit maximaal rendeert. Zonde, toch?

Verrijk het algoritme met businessinput

Versterk het algoritme daarom door het te verrijken met jullie businessinput. Zo maak je naast jullie doelstellingen ook de vertaalslag naar jullie producten. En daarmee ook naar de klantreizen, die voor elke doelstelling en zeker ook voor elk product anders zijn. Stel, je verkoopt een klant online een paar nette, leren schoenen. Dan bied je die klant de komende tijd niet nogmaals dezelfde soort schoenen aan. Wél kun je uiteraard denken aan onderhoudsspray. Of aan een heel ander type schoenen, zoals sneakers. Dat onderscheid tussen de aanbeveling van een type product, gecombineerd met de juiste timing: ook hier geldt dat het algoritme dat niet kent. Wat betekent dat het businessinput nodig heeft, waarna het algoritme er al zelflerend steeds beter voor zorgt dat personalisatie aansluit bij jullie doelstellingen.

Koffie en wijn: jij kent het verschil wél

Nog een voorbeeld op het vlak van producten en klantreizen, nu met koffie en wijn. In essentie verschillen die producten niet eens zo heel veel van elkaar, al hebben ze elk hun eigen dynamiek. Gaat de consument bij de aanschaf van koffie al snel voor hetzelfde merk en dezelfde bonen, bij het kopen van wijn draait het veel meer om nieuwe smaken ervaren en dus het proberen van weer een andere wijn. Het onderscheid tussen herhaalaankopen en exploreren: een algoritme kan er pas mee uit de voeten zodra jij dat verschil hebt meegegeven. Voeg die kennis toe en alleen dán speel je in op individuele klantbehoeften.

Jullie kennis, jullie maatwerk

Zo breed inzetbaar als personalisatie is, zo krachtig werkt het als je precies weet waarvoor je het inzet. Wil je personalisatie dus optimaal laten renderen voor jullie bedrijfsstrategie, dan vraagt dat om een samenwerking tussen mens en technologie. Júllie kennen als geen ander de dynamiek van jullie markt, júllie kennen de finesses waarmee je de klant wint en behoudt. Voeg dat maatwerk toe aan jullie personalisatie en je speelt optimaal in op de behoeften van de klant. Altijd en overal.

Geïnspireerd geraakt en wil je ook aan de slag met een AI decisioning engine?

Ben jij ook benieuwd hoe jouw data ingezet kan worden voor een gepersonaliseerde klantreis? Je ontdekt er meer over in onze product guide. Liever meteen in contact komen met een van onze experts om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Vraag dan een vrijblijvende demo aan.