Article

Hoe Heineken haar data optimaal inzet

December 14, 2022

Tip van Tom

Elke maand deelt Tom, Head of Product, een interessant artikel, podcast of video uit de markt. Deze maand ontdekte hij het artikel dat Heineken, een van de grootste wereldwijde spelers in de verkoop van bier, deelde via Retailtrends hun visie over de rol van data. Een interessant punt, want met de alsmaar strengere regels rondom het gebruik en delen van data van onder andere Apple, zien zij juist de sleutel in het leveren en delen van data met retailers. Volgens Hans Böhm, managing director Nederland bij Heineken, is het belangrijk om aan te tonen dat ze er meer mee teruggeven dan dat ze ervoor krijgt.

Het klinkt misschien vreemd, want je denkt vast maar daar krijgen ze toch meer omzet mee? Dat is natuurlijk zeker waar, maar door data te delen met andere retailers helpen ze hen ook in het verkrijgen van meer klanten en een hogere omzet. Ik hoor regelmatig in de markt dat organisaties het eng vinden om data te delen, omdat ze dan hun voordeel verliezen. Dit bewijst juist dat er meer openheid moet komen over het delen van data.

De angst voor regelgeving

Het bijzondere is dat het dus wel al ingezien wordt, maar nog niet breed gedaan wordt in de markt. Hier speelt de angst voor de wet- en regelgeving rondom data een belangrijke rol. Met alle ontwikkelingen op het beperken van cookies, en gereduceerde tracking van Apple moet je harder gaan werken om de data te krijgen. Je krijgt het namelijk niet meer “cadeau”, en dus is het noodzakelijk om de consument te overtuigen dat je informatie van ze op mag slaan en gebruiken om juist hun beter te kunnen helpen!

Online campagnes als aantasting van de offline verkoop

In tegenstelling tot wat veel organisaties denken, hebben online campagnes juist vaak een positieve invloed op de winkelverkopen, zo beaamde Böhm ook in het artikel van Retailtrends. Wanneer je de data en je kanalen omni-channel met elkaar verbindt, zowel online als offline, kan je met hulp van personalisatie op elk touchpoint relevant zijn voor de consument. Dat is niet alleen voor jou als organisatie voordelig, maar ook voor de consument. Win-win dus!     

Geïnspireerd geraakt en wil je ook aan de slag met een AI decisioning engine?

Ben jij ook benieuwd hoe jouw data ingezet kan worden voor een gepersonaliseerde klantreis? Je ontdekt er meer over in onze product guide. Liever meteen in contact komen met een van onze experts om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Vraag dan een vrijblijvende demo aan.