Article

Een oerwoud aan keuzes

January 30, 2023

Waarom personalisatie relevant is voor travel en leisure

Voor de meeste van ons is op vakantie gaan het leukste moment van het jaar. Je waant je in een andere omgeving, legt je werk aan de kant en maakt mooie herinneringen met familie of vrienden. Toch ervaren veel consumenten het oriëntatie- en boekingsproces toe als een tijdrovend en spannend. Het aanbod is groot, het aantal keuzes dat je moet maken nog groter. En dat terwijl een vakantie juist draait om ontspanning! Gelukkig kun je als travel aanbieder veel doen om dat te veranderen en daarmee de vakantie voorpret naar jouw platform te halen. Door hyper-personalisatie toe te passen in elke fase van de customer journey verbeter je niet alleen de ervaring rondom het boekingsproces, maar vergroot je ook de kans op daadwerkelijke conversie. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Keuzes of kansen? De keuze is aan jou

Waarheen, met wie, hoe lang, met welk vervoer… dit is zomaar een greep uit het aantal keuzes dat voorafgaat aan het boeken van een vakantie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ancillaries, de extra opties die consumenten voorgeschoteld krijgen: denk aan een ophaalservice op het vliegveld, het uitzicht vanaf de hotelkamer of een huurauto op locatie. Al deze keuzes maken het vinden van de ideale vakantie niet alleen een uitdaging voor de consument, maar ook voor de aanbieder ervan. Want elke keuze biedt een kans om de klant te inspireren, frictie te voorkomen, twijfel weg te nemen én ze aan jouw platform te binden om top-of-mind te blijven voor het moment van de boeking.

Zo zorg je voor een overzichtelijke oriëntatie 

De eerste kansen doen zich voor binnen de oriëntatiefase, waarin de reiziger opties exploreert. Om op te vallen in de content clutter en de aandacht te trekken, benader je klanten met inspirationele content die past bij hun wensen en voorkeuren.

Heeft iemand in het verleden een backpack reis naar Thailand en Peru geboekt? Dan is een inspirationele nieuwsbrief over de mooiste backpack routes door Sri Lanka relevanter dan een mail vol all inclusive gezinshotels in Turkije. Of houdt iemand van hike vakanties, dan bied je die toch ook geen zon-zee-strand vakantie aan!

 

Natuurlijk is het onmogelijk om dit handmatig voor elke (potentiële) klant te bepalen. Een AI gedreven decisioning engine, zoals Inspire, neemt dat werk voor je uit handen. Het kijkt naar historische data, recente data en data van vergelijkbare consumenten. Want het feit dat iemand in het verleden heeft gebackpackt, betekent natuurlijk niet dat diegene nu eenzelfde reis wil maken. Inspire bepaalt op basis van de verschillende databronnen welke inspirationele content op dit moment relevant is en houdt daarbij ook rekening met factoren als timing. Zo wordt inspirationele content bij een vroegboeker eerder uitgeserveerd dan bij een laatboeker. Zowel de voorselectie van relevante content als timing maakt het oriëntatieproces overzichtelijker en versterkt de relatie met de (potentiële) klant. 

Boekingswaarde verhogen? Personaliseer timing en ancillaries

Zodra de consument in het boekingsproces belandt, worden er opnieuw keuzes gemaakt. Voor hen betekent dit nieuwe momenten van overleg, twijfel en inzichten, voor jou kansen om ze aan je te binden en de boekingswaarde te verhogen. Hoe richt je dit proces zo goed mogelijk in? Een decisioning engine maakt ook tijdens de boeking voorselecties die aansluiten op de karakteristieken van de reizigers. Selecteert iemand een gezinsvakantie en reist diegene met een baby? Dan zorgt de decisioning engine dat familiekamers met een ledikant bovenaan de lijst van aanbevelingen komt te staan. Heeft iemand al een paar keer een auto op locatie gehuurd bij een soortgelijke vakantie? Dan is het relevant om aanbevelingen te doen voor huurauto’s die aansluiten bij de grootte van het reisgezelschap, de bestemming en het budget. Maar blijkt uit historische data dat iemand geneigd is om dergelijke ancillaries last minute te regelen, dan parkeert de decisioning engine cross- en upsell mogelijkheden voor een later en dus relevanter moment. 

Waarom personalisatie ook voor jou het verschil gaat maken

Het moge duidelijk zijn dat hyper-personalisatie middels een decisioning engine de sleutel is tot succes in travel. Of je nu weekendjes weg aanbiedt, familievakanties, backpack reizen of expedities naar de sneeuw… Door irrelevante keuzes al in een vroeg stadium te elimineren valt je content op en trekt het aandacht. Met relevante voorselecties maakt een decisioning engine de weg naar de boeking bovendien korter en overzichtelijker. Zo vinden klanten sneller hun droomvakantie en is keuzestress verleden tijd. Samengevat zorgt hyperpersonalisatie daarmee voor meer conversies, een hogere gemiddelde boekingswaarde en een sterkere klantrelatie. Daar heb je nu én in de toekomst profijt van. 

Geïnspireerd geraakt en wil je ook aan de slag met een AI decisioning engine?

Ben jij ook benieuwd hoe jouw data ingezet kan worden voor een gepersonaliseerde klantreis? Je ontdekt er meer over in onze product guide. Liever meteen in contact komen met een van onze experts om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Vraag dan een vrijblijvende demo aan.