Whitepaper

Artificial Intelligence: zo vang je ook als online woonwinkel de smaak van de consument

October 14, 2021

Weinig is zo persoonlijk als de smaak van de consument. Zo weten ook retailers in de sector Home & Living, waar juist smaak zo’n grote rol speelt. In de fysieke winkel is het aan de verkoper die te achterhalen, maar hoe vang je ook online snel de smaken van de consument? Het vatten van de smaak is essentieel om tot een persoonlijk aanbod te kunnen komen. Taste Analytics kan je hierbij helpen. Met Artificial Intelligence gaat het iedere retailer lukken om tot die persoonlijke smaakprofielen te komen.

Gedwongen door corona bleven we met z’n allen een tijdlang thuis en gingen we met z’n allen massaal over op online aankopen. Ook voor dat nieuwe bankstel, of die nieuwe eettafel met bijbehorende stoelen. De online verkopen gingen voor de sector Home & Living in het afgelopen jaar in elk geval sky high. Ten opzichte van 2020 steeg de totale omzet voor wonen en lifestyle met 48% ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit recente cijfers van platform Retailtrends. Geen wonder dus, dat tweederde van de retailers in de sector Home & Living positief is over de toekomst en dat bijna een kwart aangeeft zeer optimistisch te zijn. Om online succesvol te blijven is personalisatie essentieel.

Weinig zo subjectief als smaak

Bestellen vanaf de bank en dat wanneer jij wilt: het is ook voor de sector Home & Living iets wat blijft. Zeker als je als consument eenvoudig en gepersonaliseerd het enorme aanbod aan meubels en woonaccessoires krijgt gepresenteerd. Toch is dat laatste niet zomaar gedaan. Personalisatie vraagt om het vangen van voorkeuren. Om het achterhalen van behoeften en minstens zo belangrijk: van smaak en laat nou net smaak super subjectief zijn. Hieronder zetten we de uitdagingen uiteen.

 

1. Het gaat om de details – en die ontbreken

Een modern, strak interieur. Een twintiger kan ervan houden, maar z’n ouders en grootouders net zo goed. Omgekeerd kan diezelfde twintiger weg zijn van een landelijke, meer klassieke uitstraling. Het is maar net wat iemand mooi vindt, om welke reden dan ook. Smaak valt niet te relateren aan leeftijd of geslacht. Kortom, met alleen demografisch segmenteren red je het als retailer niet om online de customer journey zo gemakkelijk en relevant mogelijk te maken. Bovendien, om nog even bij die termen ‘modern’ en ‘landelijk’ te blijven: iedereen weet heus wel waar hij of zij aan moet denken. Maar dan meer in algemene zin. Want reken maar dat het ideaal plaatje van een ‘modern industriële’ woonkamer er bij geen consument hetzelfde uitziet. Het gaat om de details en laten het nou die details zijn waar het bij personalisatie om gaat. Een indeling met categorieën helpt ongetwijfeld, maar de lading van smaak wordt er voldoende niet mee gedekt.

2. Smaak verandert over tijd

Meubels kopen doe je niet elke dag. Er is een lage aankoop frequentie en vaak dus weinig recente aankoopdatum om de smaak op te baseren. Bovendien verandert smaak over tijd. Hoe pak je dat aan wanneer je weinig voorkennis hebt en daardoor snel een profiel moet opbouwen? In de fysieke winkel lukt dat de verkoper met een paar vragen nog wel, maar online snel de smaak achterhalen is veel lastiger. De combinaties zijn eindeloos en dat terwijl je maar kort de tijd hebt om de consument voor je te vangen. Vorm, kleur, maar ook materiaal: er is geen sector waarin ze samen zó’n belangrijke rol spelen als die van Home & Living.

3. Losse tools maken samen niet het verschil

Er zijn weliswaar online tools die zich richten op één of meerdere voorkeuren, en daarmee de smaak van de klant proberen te begrijpen. Toch blijkt het in de praktijk lastig die samen te voegen. Waardoor een volledig beeld van iemands voorkeuren ontbreekt. En je een klant online al snel kwijtraakt als hij of zij niet vindt wat tot de eigen smaak behoort.

En een Customer Data Platform dan?

Bleven smaken jarenlang hetzelfde, dan zou dat in elk geval een basis bieden. Ook als het eenvoudig te categoriseren was, kon je hiermee stappen maken. Maar zo werkt het helaas niet. Smaken veranderen, zo gevoelig als ze alleen al zijn voor de laatste trends. Dus zorgt die voortdurende verandering voor talloze smaakcombinaties die met alleen standaard tooling zoals een Customer Data Platform (CDP) of een marketing automation tool simpelweg niet bij te houden zijn. Deze zijn namelijk niet geavanceerd genoeg om realtime alle informatie op te halen, te verwerken en ook weer op een gepersonaliseerde manier door te voeren naar onder andere de website.

Met AI vang je wél die smaak

Is het dan maar een kwestie van achter de laatste smaken aan blijven lopen en toch geen personalisatie in te zetten? Gelukkig niet, dankzij Artificial Intelligence (AI) is het wel mogelijk om smaken goed te profileren. Image Analytics vergelijkt pixels van plaatjes en foto’s met elkaar tot in het kleinste detail, en daarmee tot op het niveau van de zogenaamde ‘vectoren’ waaruit een afbeelding bestaat. Door daarbij informatie van online kliks, aankopen en herhaalaankopen te bundelen én te combineren met AI wordt inspelen op de behoeften van de klant meer en meer realiteit. De foto’s als data gebruiken dus, als aanvulling op de meer gestructureerde data die voorhanden is. Klinkt ingewikkeld? Gelukkig hoeft het dat helemaal niet te zijn. Als je met Artificial Intelligence aan de slag gaat en de cases behapbaar maakt, zul je zien dat jouw woonwinkel als snel persoonlijker wordt. En niet onbelangrijk: mét resultaat!

Relevant inspelen op iemands smaak

Artificial Intelligence maakt het op een schaalbare manier mogelijk om als retailer met personalisatie mee te veranderen. De technologie is zelflerend, en het is juist die eigenschap die maakt dat je ‘m voor persoonlijke smaakprofielen objectief en schaalbaar kunt inzetten. Algoritmes leren voortdurend en gebruiken de data van elke fase van iedere klantreis. Zo komen ze tot steeds nauwkeurigere inzichten en profielen.