Artificial Intelligence in de financiële sector.
“Er is geen weg meer terug.”
Stel dat je als financiële dienstverlener kunt voorspellen wanneer iemand een huis gaat kopen, wanneer iemand ongeveer aan kinderen denkt, of wanneer er andere grote veranderingen in iemands leven op stapel staan? Dan zou je daar perfect met gepersonaliseerd aanbod op in kunnen spelen. Eerder deze maand sprak Alexander van Eerden over technologie en AI in de financiële sector met Ewald Bary van opleidingsinstuut Lindenhaeghe, voor de podcast Lindenhaeghe On Tour. “De rol van adviseurs in de financiële sector verandert de komende jaren door technologie. Hun werk wordt hierdoor zelfs interessanter. Het simpele bulkwerk kun je automatiseren, terwijl voor complexe casussen de menselijke kennis, visie en inzichten noodzakelijk blijven.”[1]
Adviseur en technologie gaan hand in hand
Building Blocks is misschien nog niet héél bekend bij dienstverleners in de financiële sector, vertelt CEO en oprichter Alexander van Eerden. Aan de andere kant: de kennis van deze branche is er wel. Op dit moment heeft het bedrijf onder meer SAA, Verzekeruzelf.nl, ASR en Intrasurance in haar klantportfolio staan. Toch niet de minste namen.Welke ontwikkelingen ziet Alexander in de financiële sector. In zijn antwoord schetst hij een vierluik: organisatie, technologie, medewerkers en consument. Laten we eens inzoomen op de consument in de financiële sector. Zit die eigenlijk wel op technologie te wachten? Dat verschilt per consument, legt hij uit. “Iedereen maakt gebruikt van financiële diensten. Van supermoderne, vaak wat jongere mensen die helemaal into technologie zijn en die bij wijze van spreken alles door een app zouden willen laten regelen met de bank of verzekeraar. Tot de klassiekere of wat minder tech georiënteerde mensen die toch nog het liefste met een persoon aan de andere kant van de tafel dealen.” Als je met dat hele brede spectrum om wil gaan, ziet hij, dan is dat best een uitdaging. “Want je wil toch wel een soort homogene lijn aanbrengen in de oplossingen die je biedt. Dan heb je wel wat struggles om het goed voor ál die verschillende consumenten in te richten. Het is aan de adviseur om mensen daarin op een persoonlijke manier te ondersteunen.[2]”
Technologie geeft inzicht en vertrouwen
Het toepassen van technologie zoals Artificial Intelligence (AI) en data science kan – anders dan je misschien zou verwachten – het vertrouwen van de consument in de financiële dienstverleners versterken, stelt Alexander[3]. “Met technologie kun je de dingen die je als financieel dienstverlener doet namelijk heel transparant maken voor die consument. Stel je eens voor”, vervolgt hij, “dat ik alle transacties die door mijn bank heen lopen door middel van een PSD2-connectie één op één kan delen. Op basis van een simpel overzicht kan ik vervolgens zien waarom die financieel adviseur bij mij een bepaald risico ziet, en waarom hij mij dus ook een bepaald aanbod doet. Ik zie dan heel duidelijk: hij adviseert dit omdat het bij mijn risicoprofiel past, en niet omdat hij vooral zijn eigen rendement aan het maximaliseren is.”
Focus, focus, focus
Wat is Alexanders belangrijkste tip voor ondernemers en organisaties in de financiële dienstverlening die willen beginnen met technologie? “Dat zijn wat mij betreft twee dingen. Allereerst: zorg voor een duidelijke focus. Kies een specifieke doelgroep en ga voor een bepaald stuk toegevoegde waarde waar je je echt in vast kunt bijten”, begint hij. “En voeg daarna met kleine stappen technologische competenties toe. Veel mensen hebben misschien het gevoel dat het meteen met hele grote projecten en toepassingen moet gaan. Maar ik zou het klein en simpel houden, zeker in het begin.[4]” Als voorbeeld noemt Alexander verlengingen van alle lopende polissen – super makkelijk om dit geautomatiseerd te regelen. “Met een contractdatum en een e-mailadres kom je al een heel eind. Kies dus voor kleine, laagdrempelige projecten die je morgen al kunt starten. Het kost weinig moeite, maar het scheelt je veel van je kostbare tijd. Tijd die je vervolgens kunt gebruiken om echt waarde toe toe voegen voor jouw klant. Bijvoorbeeld door hen te helpen bij een complexe casus waar voorlopig nog geen enkel algoritme tegen opgewassen is.”
Geen weg terug
Let wel, waarschuwt Alexander, niet meegaan met ontwikkelingen op het gebied van technologie is eigenlijk geen optie meer. Voor je het weet ben je die schoenenverkoper in de winkelstraat, die denkt: ‘Goh, dat Zalando is toch wel érg groot geworden.’ Omarm en accepteer dat technologie een onderdeel wordt van je dagelijkse praktijk, is het credo en probeer hierin een goede rolverdeling aan te brengen. Alexander: “Ik zie eigenlijk geen andere weg meer. Dus zoek en vind voor jezelf een goede interactie en samenwerking met die technologie – dat is wat je moet doen. Dat zorgt ervoor dat ieder vanuit zijn eigen sterkten de consument op één kan zetten.[5]”
In de podcast vertelt Alexander nog over andere interessante zaken, zoals over hoe ondernemers in de financiële dienstverlening met technologie hun onderscheidend vermogen kunnen versterken[6]. Maar ook over de competenties die de financieel adviseur van de toekomst nodig heeft[7], en de manier waarop een opleidingsinstituut als Lindenhaeghe hierin kan voorzien[8]. De volledige podcast beluister je hier.
[1] Vanaf ongeveer 9 minuten, [2] Vanaf ongeveer 4 minuten, [3] Vanaf ongeveer 6:40 minuten, [4] Vanaf ongeveer 18 minuten, [5] Vanaf ongeveer 19:30 minuten, [6] Vanaf ongeveer 10:15 minuten, [7] Vanaf ongeveer 16:20 minuten, [8] Vanaf ongeveer 22 minuten,